Hvis du skal i gang med en ombygning, vil du ofte få brug for kapital for at kunne gennemføre det. For ombygninger er hurtigt dyre investeringer, der koster mange tusinde kroner. Byggefaget.dk ser i denne artikel nærmere på finansiering af ombygning og hvordan du bør bære dig ad.
Det er klart, at der vil være forskel på om du er en privatperson eller virksomhed, men fremgangsmåden vil langt hen ad vejen være den samme. Her kommer vores guide til finansiering af dit næste byggeprojekt.
Den rigtige fremgangsmåde
Når du skal lave lån eller finde de laveste priser på markedet, handler det ofte om at være grundig og benytte den korrekte fremgangsmåde. Det vil i hvert fald bringe dig et godt stykke af vejen. Byggefaget anbefaler dig at følge disse 4 steps, når ud skal skaffe finansiering:
- Indhent flere tilbud på byggeopgaven – så du finder den bedste pris.
- Få fastlagt alle ombygningsomkostninger
- Hvad er dit pengebehov?
- Undersøg finansieringsmulighederne: Banken, realkreditinstitutter, online lånefirmaer
Når du er kommet til punkt 4, er du ved essensen af denne artikel. Det svære moment, hvor mange begår fejl. Vi vil derfor se nærmere på de tre muligheder og gøre dig klogere på disse.
Banken
Banken vil typisk være det bedste og mest nærliggende valg. Dels fordi de kender din privatøkonomi indgående og dels fordi de kan tilbyde dig lave renter. Samtidig er der ikke nogen øvre eller nedre lånegrænse hos dem. Du kan låne hvad du vil, så længe din økonomi og indtægt kan retfærdiggør det.
Når du søger lån til ombygning, bør du derfor altid snakke med din bankrådgiver om mulighederne. Det er gratis og du vil som minimum få et par gode råd med på vejen. Det vil typisk være vigtigt for banken, at de kan se din ombygning som en god investering.
En investering, der kan få din boligs værdi til at stige, så du selv bliver “rigere” som person. Snarere end at det er penge ud af vinduet. Det vil jo minimere bankens risiko for, at du ikke kan tilbagebetale byggelånet.
Realkreditinstitutter
Realkreditinstitutterne er sjældent oplagte i denne forbindelse, medmindre der er tale om store ombygninger eller tilbygninger i hjemmet. Snakker vi byggeprojekter på mange hundrede tusinder, kan de være værd at overveje, men ofte er realkreditinstitutterne kun aktuelle ved boligkøb, eller hvis der skal bygges et hus fra bunden – eller tæt ved.
Se også: Byggelån til dit næste projekt
Online lånefirmaer
Nu til den sidste og mest nærliggende alternativ til banken, ved mindre ombygninger. Online lånefirmaer kan nemlig være et godt alternativ, hvis banken har sagt nej. De er ofte mindre strenge og krævende i deres krav til dig som låner. Dertil kommer at flere udbydere udlåner beløb op til 500.000 kroner.
Det kan Bank Norwegian, Basisbank, Resurs Bank og Ikano Bank alle sammen. Ved så store beløb vil du tilmed kunne opleve fornuftige renteniveauer, der er mere fornuftige end hvad man ellers kan finde på online markedet.
Det er dog ikke altid nemt at overskue lånemarkedet på nettet. Online tjenester kan gøre dig klogere på finansieringsmulighederne generelt, suppleret med info om tilskudsordninger. Glem ikke den mulighed, hvis dit byggeprojekt indebærer en form for energioptimering. Det kan være mere efterisolering, udskiftning til energivenlige vinduer mv. Der er flere online banker, der kan tilbyde finansiering af isolering, og det kan bestemt være en god investering at få udført.
Du kan få beregnet ROI på efterisolering af din bolig, men ofte vil det give en mærkbar besparelse på varmeregningen og derved tjene sig hjem, inden for en overskuelig årrække.
God fornøjelse med byggeprojektet!