Når der skal bygges eller anlægges noget, er det vigtigt, at alle målene passer sammen. Slutresultatet vil være sjusket, hvis komponenterne bliver for lange eller for korte, og vil betyde, at der skal bruges mere tid på projektet for at rette op på fejlene.

Opmåling på byggepladsenHer er en rover et uundværligt værktøj til at opmåle områder, og teknologien bliver bedre og bedre, så langt de fleste nemt kan finde ud af at bruge værktøjet.

Hvilken type rover anvendes til opmåling af områder?

En rover er et udstyr, der anvendes til at måle og kortlægge områder. Det kan være alt fra landbrugsjord til byområder. Det kan være vigtigt at kende til det geografiske område, inden man går i gang med at bygge eller lave noget om.

Roverne anvendes typisk til geodætiske opmålinger, hvor man skal måle afstande og højdeforskelle mellem to punkter. Der findes forskellige typer rovere, som alle har deres egne specifikke formål. En almindelig rover består ofte af en GPS-modtager og en theodolit eller totalstation, som bruges til at måle afstande og højdeforskelle mellem to punkter.

Denne type rover er den mest almindelige type rover, der bruges til opmåling af områder. Derudover findes der eksempelvis RTK-rovere (Real Time Kinematic), som kan give meget præcise resultater med mindre fejlmargin end almindelige rovere. Disse rovere anvendes typisk i professionelle miljøer såsom landmåling eller konstruktioner.

Er der behov for ekstra udstyr for at udføre opmålinger med en rover?

Det afhænger af, hvilken type rover man bruger. Nogle rovere kræver ekstra udstyr for at kunne udføre opmålinger, mens andre ikke gør det. Det er derfor vigtigt at undersøge de specifikke krav til den rover, som man ønsker at bruge. Men man kan ofte købe roveren sammen med alt det fornødne udstyr, den skal bruge for at kunne foretage målingerne.

Desuden skal man huske på, at der ofte vil være behov for software til opsætning og styring af roveren sammen med andet udstyr som fx computere og tablets til databehandling og analyse af dataene fra opmålingerne.

Hvor præcise er de opmålinger, som roveren leverer?

Målingernes præcison afhænger igen af, hvilken rover man bruger, da de alle er udstyret med forskelligt udstyr, herunder eksempelvis GPS’er. Dog har de fleste rovere en nøjagtighed på højst et par centimeter, da det netop er vigtigt i byggeri og anlæg, at målingerne er præcise.

Dermed er det også naturligt, at jo bedre en rover man køber, jo mere præcis kan opmålingerne blive. Nogle rovere er eksempelvis udstyret med tiltkompensation, så det ikke gør noget, at man ikke holder den fuldstædig i lod, hvilket også kan være med til at gøre målinger endnu mere præcise.