Skal du i gang med en indretning af nyt kontor på arbejdspladsen, så er der mange overvejelser at gøre sig. Hvilken stil skal kontoret have, hvad er budgettet og hvordan får man skabt det optimale kontormiljø?

Der er mange centrale og relevante spørgsmål du bør stille dig selv, inden du går i gang med processen. I denne artikel ser vi nærmere på de helt basale områder; skabe, bordplader, stole og det gode kontormiljø.

Kontorindretningens centrale elementer

Der kan være mange præferencer om, hvordan det perfekte kontor skal se ud. Hvilken farve det skal have. Hvilken type IT udstyr (Apple, Lenovo eller Asus computere) man skal vælge og meget mere.

Men ingen kan være uenige om betydningen af et godt kontormiljø, med borde, skabe og kontorstole i høj kvalitet. Byggefaget stiller derfor skarpt på 4 centrale elementer:

  1. Arbejdsborde
  2. Kontorstole
  3. Skabe
  4. Kontormiljøet

Arbejdsborde

Det er vigtigt at arbejdsbordet matcher den enkelte medarbejder. Det betyder, at det gerne skal være muligt at tilpasse så det matcher stolens og medarbejderens højde.

Som virksomhed vil du ligeledes være interesseret at finde et godt og holdbart materiale, der kan holde i mange år. Det ene bør ikke udelukke det andet.

Her er en række gode hovedregler om hvad det rette arbejdsbord bør overholde:

  • Det skal være stort nok til, at computerskærmen kan placeres tilstrækkeligt langt væk. I forhold til optimal synsafstand.
  • Arbejdsbordet skal indstilles så borde understøtter dine arme (gerne i 90 graders vinkel).

Der findes mange udbydere og webshops der tilbyder borde til private og erhverv.

Kontorstole

Kontorstole er en af de vigtigste elementer, når der skal skabes gode arbejdsforhold i virksomheden. Sidder den ansatte dårligt, kan det medføre ømhed i kroppen og lavere effektivitet.

Det vil med andre ord både kunne skade virksomheden og den enkelte medarbejder. Så sørg for at de kommer til at sidde ordentligt. Det er ikke området hvor man ønsker at bare 300-400 kroner.

Den vigtigste pointe ved en god arbejdsstol er, at du skal kunne variere din sidestilling, dens ryglæn og højde. Så en fleksibel kontorstol vil faktisk være det optimale for ansatte, der sidder på kontoret hele dagen.

Igen er det vigtigt at påpege de centrale egenskaber ved en god og behagelig arbejdsstol:

  • Den skal støtte i lænden.
  • Højden skal kunne indstilles efter personen og i passende højde til skrivebordet.
  • Armlæn bør fjernes, hvis det forhindrer dig i at sætte dig ind til bordet.

Når I skal udvælge kontorstole på arbejdspladsen, vil det ofte blive en bred beslutning. Forstået på den måde, at der bliver købt en model i et stort antal. Det vil blive en stor proces, hvis alle skal have hver deres model. Det gør kun udvælgelsesprocessen endnu vigtigere.

Skabe

Man kan argumentere for at skabe ikke har den store indflydelse på kontormiljøet og forholdene for de ansatte, i hvert fald ikke når det kommer til komfort.

Men ret praktisk og funktionelt, kan skabene være til stor nytte. Det kan være med til at skabe orden på kontoret, så der ikke flyder papirer overalt. Og så den enkelte medarbejder bedre kan holde styr på sine egne sager.

De fleste virksomheder ønsker en ordentlig og pæn arbejdsplads. Her spiller skabene en væsentlig rolle. De kan fint placeres under skriveborde, hvis det ønskes, så de vil ikke komme til at tage særlig meget opmærksomhed.

Kontormiljøet

Kontormiljøet er et rigtig bredt område, der går ud over valg af møbler, indretningsdele og IT udstyr. Loftets højde, rummets størrelse og gulvbelægningen er bare 3 af de indflydelsesrige parametre.

For ét er at sidde godt og behageligt, at kunne arbejde effektivt. Noget andet er at have hurtig adgang til toilettet, have god plads og sidde i et renligt lokale.

Kontormiljøet bør indtænkes i de beslutninger du foretager dig i hele indretningsprocessen. For et mere indgående indblik i de centrale aspekter, bør du besøge Arbejdscenter for Arbejdsmiljø. Det har altid en række gode tips til at skabe et godt miljø på arbejdspladsen.