Hvordan undgår du bedst mulig striber og rester af snavs, når du har vasket vinduet? Det giver vi dig gode råd til her, så du kan få helt klare og rene vinduer i dit hjem. Her får du vores guide til at vaske vinduer nemt og effektivt.

Sådan vasker du vinduer effektivt

Det kræver ikke avanceret udstyr eller en speciel teknik at kunne vaske vinduer effektivt. Faktisk har du sandsynligvis allerede det hele derhjemme. Det handler blot om at vide, hvad man skal bruge, og hvordan man skal bruge det. Her får du en trin-for-trin guide til rene vinduer:

  1. Vælg det rette udstyr: Her skal du bruge en fugtig rengøringsklud og –svamp, et viskestykke eller en tør (fnugfri) klud samt en skraber. Derudover skal du bruge en spand med koldt vand samt noget opvaskemiddel. Du kan med fordel tilsætte almindelig eddike til dit vand, da det både fjerner kalkstriber fra kalkholdigt vand samt genstridige pletter. Her skal du bruge ca. 1 dl eddike til 5 liter vand.
  2. Tør karmene godt af
  3. Skrub ekstra godt med en fugtig klud på beskidte områder af vinduet
  4. Kør skraberen over vinduet ved at køre i én bevægelse over hele vinduet og overlappe områderne undgår du striber. Tør overskydende vand væk med skraberen undervejs.
  5. Skift vandet løbende, når det bliver snavset
  6. Start øverst og slut nederst i modsatte hjørne
  7. Afslut med en tør klud omkring top, kanter og bunden af vinduet

Du kan med fordel skrabe vinduerne med en ”S”-bevægelse, hvor du altså starter i øverste hjørne, kører henover vinduet og skråt nedad, og derefter slutter nederst i modsatte hjørne. Det er meget vigtigt, at det sker i én samlet bevægelse, da det ellers vil efterflade striber.

Her en video der illustrerer, hvordan du pudser vinduer som de professionelle gør det:

Hvor tit bør jeg vaske vinduerne?

Dette varierer meget afhængig af dine personlige præferencer, men også i forhold til hvor du bor. Nogle steder er der nemlig mere snavs i luften fra eksempelvis salt fra havvand eller røg fra brændeovne osv. Andre steder er vinduerne længere tid om at se snavsede ud, så der kan du selvfølgelig vente længere.

Som tommelfingerregel er én gang om måneden passende for de fleste. Så har du også den fordel, at vinduerne ikke når at blive meget snavsede i mellemtiden, og så er det både hurtigere og nemmere at pudse dem.

Når du først har fanget teknikken, så tager det kun ganske kort tid at følge ovenstående guide til at vaske og pudse vinduer rigtigt. Og så kan du altså glæde dig over at have helt rene og klare vinduer i hjemmet.

Et godt råd er at være opmærksom på vejret. Vasker du vinduer i frostvejr, så bør du bruge varmt vand for at undgå frost og dermed striber. Når du pudser dem om sommeren, bør du forsøge at undgå tidspunkter, hvor solen rammer direkte på. Her vil vandet nemlig tørre meget hurtigt, og derfor kan det være svært at nå. Hvis vandet størkner, så vil det ligeledes efterlade striber.