Et lille køkken kan hurtigt blive meget proppet og føles indelukket. Har du ikke særlig meget plads i køkkenet, er det derfor vigtigt at kunne udnytte det fuldt ud. For at få det optimale ud af den plads du har, så handler det om at tænke over hvor du opbevarer ting, og især bordpladsen er vigtig. Et par få opgraderinger kan gøre en stor forskel.

7 råd til at udnytte pladsen i et lille køkken

Få mest muligt ud af lille køkken1. Placeringen af opvaskemaskinen er essentiel. Vælg et sted tæt på håndvasken, men hvor opvaskemaskinen ikke vil være i vejen når den står åben. Husk at tænke over hvordan du kommer til andre hvidevarer også. F.eks. vil du ikke have at opvaskemaskine-lågen blokerer køleskabslågen.

2. Udnyt højden af skabe. Da små køkkener ofte er lig med begrænset skabsplads, så udnyt dine skabe til det maksimale ved at få skabe helt til loftet.

3. Skuffer og hylder der kan hives ud er praktisk. Det er en perfekt måde at opbevare pander, gryder og køkkenmaskiner på, og så er det rigtig praktisk. Det er især en god måde at udnytte hjørneskabe på, da man kan lave et skab der kan rotere rundt, og dermed få mere plads.

4. Plads til afsætning. Sørg altid for at der er plads til afsætning på begge sider af vasken og komfuret. Dertil skal du også sørge for, at have tilberedningsplads på ca. 1 meter fri bordplads.

5. Hold bordpladen fri. Mange ting på bordpladen kan komme til at se rodet ud. Hold derfor bordpladen fri for maskiner, krukker etc. Montér et ophæng eller hylde til den slags i stedet.

6. Prioritér din opbevaring. En af de vigtigste ting, når det kommer til at indrette og udnytte små køkkkener er, at prioritere din opbevaring. Placer de ting du oftest bruger på de mest tilgængelige pladser.

7. Vælg lyse farver. Når dit køkken i forvejen er meget småt, så er det en fordel at vælge lyse farver for at åbne rummet op, og få det til at syne større. Mørke farver kan skrumpe rummet, og dermed få det til at virke mindre end det er i forvejen.

Gode idéer til ekstra opbevaring i små køkkener

– Har du ikke nok skabsplads? Så kan du købe en masoniteplade og hænge den op på væggen. Herpå kan du hænge pander, gryder, køkkenredskaber mm.

– Forsøm ikke pladsen over dine køkkenskabe. Her kan man opbevare ekstra ting i kurve, så der er “styr på rodet”. Og så giver det også et personligt præg.

– Hvis du har nok plads over dine køkkenskabe, så kan det også være en god idé at sætte hylder op over. På den måde kan du både opbevare noget på selve køkkenskabene, og hylderne over.

– Opbevar stanniol, folie og lignende i en tidsskriftkassette, som er monteret på væggen. For at det ikke ser for vildt ud, så vælg ogle i stål, hvor man stadig kan se igennem den. Du kan også bruge dem til opbevaring af skærebrætte.

– Brug en badeværelsesstang til at sætte op under din vask. Ved at gøre det, kan du hænge dine rengørings sprayflasker, og dermed afhælpe rod under vasken.

– Montér en holder til køkkenruller under din vask, så du kan sætte affaldssække på. Så er de lige til at hive af.

– Brug knaper til at hænge køkkenredskaber på fra indersiden af et køkkenskab. Det er en fordel at bruge de redskaber som du benytter mest.

– Du kan også bruge knager til at hænge skærebrætte på ydersiden af et skab.

– Hvis du ikke har nok skuffeplads, så køb en magnettavle og hæng dine køkkenknive på.